27.8.07

Ibanyes (4)

Benvolgut senyor,

D’acord amb el marc legal actual, el canvi que sol·liciteu pensem que no es pot fer per la via de la correcció de cognom ja que és un cognom que, des del punt de vista lingüístic, no és d’origen català i no tenim constància que s’hagi adaptat al català, almenys d’una manera significativa o general. Com que estem parlant d’un aspecte administratiu i legal (en aquesta oficina tractem fonamentalment els aspectes lingüístics), que aplica i depèn del Registre Civil, pensem que sí que hi hauria una possibilitat de modificar-lo en el sentit que voleu si algun familiar vostre antigament consta amb aquesta grafia (ny): en aquest cas el que hauríeu de sol·licitar al Registre Civil és una restitució del cognom familiar i hauríeu d’aportar documentació en què constés la forma feta servir pels vostres familiars. Aquesta informació, però, us la podrien facilitar de manera detallada al Registre Civil, que, com dèiem, és qui s’encarrega d’aquests aspectes concrets.

Rebeu una salutació cordial,

Joan Anton Rabella

Oficina d'Onomàstica
El document familiar més antic que puc aportar és l'esquela del pare del meu pare, que va morir d'accident laboral fa 60 anys, quan mon pare només en tenia 11. Els documents familiars anteriors (registres civils i registres parroquials) foren cremats durant la Guerra Civil.

Que descansi en pau al cel dels Ivanyes lleidatans...

NB: Quan acabava de publicar aquest post, he rebut el següent comentari del Marc Belzunces:
Benvolgut Toni,

Al llibre "Els fundadors del Regne de València" (2 volums) d'Enric Guinot es fa un llistat de tots els colons cristians que hi varen anar. Al primer volum hi ha un llistat amb els cognoms i en quines poblacions es troba. Pel tema que ens ocupa, n'he fet una foto:

http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=1250397058&size=l

Al segon volum es fa un llistat dels pobladors poble per poble, on es troben els noms complets.

IVÀNYEÇ - IVANYES

2 comentaris:

Bruder ha dit...

Toni,
com a divertiment está molt bé lo de buscar la arrel del cognom "ibáñez", pero tant tu com jo sabem que els nostres nets és diran "ibanez".

Salvador Sorrosal ha dit...

Toni,
Déu-n'hi-do la feinada que t'estàs portant amb tot el tema de l'Ibanyes... Es divertit anar averiguant les genealogies pròpies... Jo ho vaig fer temps enrera i vaig aconseguir fer constar els meus pares, avis i besavis en una Genealogia del Alto Aragon. El meu cognom prové d'aquelles terres i vol significar (So-rosal) a sota del roser. Tinc fins i tot un riu i una cascada amb el meu cognom a Broto i Linas de Broto.
Sóc d'origen aragonès, però jo vaig néixer a Barcelona i em sento plenament català, encara que tinc molta família encara al Pirineu aragonès.

Estic seguint cada dia el teu meravellós viatge per Grècia. Em fa venir dentetes, ja que vaig estar a Grècia, però no vaig visitar les illes.

Salutacions cordials,