25.6.17

Crowdy Reservoir

 
Les nou del vespre. 14 graus. Em quedo sol a l'aparcament de la Crowdy Reservoir, sorry, sol no, sinó envoltat de cavalls, ovelles, vaques, ànecs... Els poltres pasturen lliurement a pocs metres de la Caddy. Quanta bellesa! Dormiré aquí. El sol es pon entre els núvols després d'un dia força humit (damp) que he dedicat sobretot a visitar monuments megalítics, una de les meves passions.

El dia començava a la platja de Kennack Sands i s'acabarà a la muntanya, a prop del cim més alt de Cornualla, el Rough Tor, al qual pujaré demà. 

Coverack, Porthoustock, St Anthony-in-Meneage, Falmouth, Fowey, Polperro... Fins que ha començat lo interessant: Duloe Stones Circle, un altre cromlec, n'hi ha molts. Però el que s'emporta la palma és The Hurlers, que són tres cromlecs alineats! En un turó proper hi ha Cheesewring, unes curioses formacions de pedres que semblen stone balancing. A la parròquia (parish) de St Cleer també trobem el Trethevy Quoit, un dolmen la pedra superior del qual és enorme. Allà hi ha un poble que es diu Minions (sic). 

Preguntareu per què estic tan interessat en les pedres, i si són antigues encara més... De fet tenen milions d'anys, les pedres, i alguns monuments fets per l'home (o pels "gegants", com afirmen les llegendes) en tenen mils, d'anys. La qüestió és saber per què els nostres avantpassats es van prendre la molèstia de desplaçar totes aquestes pedres (de vegades centenars de km) i posar-les d'una determinada manera... Perquè pesen força, les pedres. Tots aquests perquès no tenen una resposta clara. 

Quan avui he vist la pedra que cobreix el dolmen de Trethevy Quoit he flipat. El dolmen més gran de Catalunya, el de la Creu d'en Cobertella (entre Roses i Cala Montjoi), em penso que no la té tan gran, la pedra de dalt. Com nassos s'ho feien, per posar-la allà?

Aquesta intriga és la que enganxa. Ara que vivim en l'era de la tecnologia en la qual gairebé tot ho fan les màquines, ens quedem bocabadats davant això que, suposadament, van poder fer amb les seves mans aquells ancestres salvatges que menjaven carn crua, i que eren quatre gats... 

Fosqueja. Descanso. Descansa, ment. Descansa, cos. Contempla solament la bellesa, la de les pedres, la dels cavalls, la dels boscos, la de les estrelles.....

 


1 comentari:

Unknown ha dit...

of course they may not have been lifted but the ground excavated from around and underneath them - they were obviously very skilled at building mounds and techno - logically that would be the next step - sounds like an interesting journey, k