23.4.11

Lalin Kuwu (aranya filadora)Vaig conèixer Isaías Caripán (21 anys) a Coñaripe (sendera del guerrer). Atenia la botiga "Lalin Kuwu" (aranya filadora) la qual aplega una agrupació de teixidores maputxes del sector de Panguipulli (esperit del puma). Les peces de roba que venen estan confeccionades amb el witral (tradicional teler maputxe).


Vaig xerrar amb ell una bona estona. Em va explicar el que significa el nom de la botiga. A les nenes petites els posen una aranya entre les mans i, si després de fregar-les, l'aranya encara és viva, vol dir que tenen aptitud per a ser bones filadores.

L'Isaías em va relatar la història de la seva família i un munt de coses més (Galvarino). Al final, en senyal d'agraïment, li vaig comprar una gorra de llana teixida per una artesana de Trafun que em va costar 2.500 pesos (4 euros).

Sobre Coñaripe llegeixo:
El 2 de marzo de 1964 el volcán Villarrica entró en actividad provocando una violenta erupción que arrasó en su totalidad el poblado de Coñaripe dejando un saldo de 22 víctimas fatales, entre nativos, chilenos y unos pocos colonos extranjeros, siendo encontrados solamente dos cuerpos. Producto de esto, el pueblo fue reconstruido en su actual ubicación, a unos mil metros más al sudeste del pueblo antiguo, donde hoy existe una cruz que recuerda la tragedia.
Vuit dies després d'aquesta tragèdia, jo neixia a la Clínica Montserrat de Lleida, 20.000 km al nord. L'última erupció d'aquest volcà (el més actiu de Xile) va ser l'any 1984. Vaig poder veure les senyals de trànsit on s'indicava la direcció que calia prendre en cas d'evacuació per "emergència volcànica"...

2 comentaris:

Criteri ha dit...

Referit a un post anterior.Acabo de llegir de Gracián que la saviesa passa per: l'edat, llegir, bons mestres i...viatjar, cert. Però qui pot viatjar tant? Pasqua, etc. Que vius de renda?:) Sobre veritat i escriptors acabo de publicar una cosa -amb ajuda de Larra i Gracián- que sé que t'interessarà.

Toni Ibañez ha dit...

Home, tu no et quedes curt en viatges: França, Àustria-Tirol, Estocolm, Londres, Bèlgica... Es pot viatjar de moltes maneres, i t'asseguro que el menys recomanable són els hotels de 5 estrelles. Tot és qüestió de muntar-s'ho bé.