23.12.09

Avatar


L'argument pot semblar simple: una altra d'indis contra vaquers, amb la diferència que ara els indis són Na'Vi, uns humanoides blaus que viuen en un altre planeta (Pandora) i foten deu peus d'alçada Els vaquers, en comptes de cavalls i rifles, disposen d'uns artefactes destructors que esgarrifen, però el seu esperit no ha evolucionat ni un gram des del genocidi originari sobre el qual es fonamenten els USA, on els pioneers foren sobretot criminals. (Lo de la Democracy va venir després, quan només quedaven indis a les reserves). Militars, és a dir, descervellats inframentals, criatures de bolquers que ho "solucionen" tot per la força bruta. Sembla simple, sí, però no ho és.

Una barreja de Jurassic Parc, Stars Wars, Ballant amb llops, Pocahontas i Alien.

La Força vs La Ciència (Raó) -Vid. tb. Agora d'Amenabar-

Colonialisme vs Ecologisme

Superioritat tècnica vs superioritat espiritual

Una civilització que s'imposa per la força... ¿és "civilització"? Em temo que la història sempre ha funcionat així. A Alexandria i a Pandora.

Autocrítica? Occident és conscient dels seus errors, però no fa res per a esmenar-los. (Vid. Cimera de Copenhaguen)

Inversemblança. No acabo de veure clara la possibilitat de què puguin crear-se "avatars" d'un ésser humà. Clonacions, sí, però no que els sistemes nerviosos puguin "connectar-se", com ficciona el film. Els Na'vi es "connecten" amb tot bitxo vivent... Tampoc resulta creïble que la Natura (=Mare) reaccioni com un tot per autodefensar-se (hipòtesi Gaia). Fóra meravellós...

Any 2154. Encara existeix el tabac!!! La cap dels científics de la missió a Pandora, la Dr. Grace (Sigourney Weaver) fuma. Fuma molt. És l'única que fuma. Això no té ni cap ni peus. És tan absurd i surrealista que només s'explica si alguna companyia tabacalera ha finançat molt generosament la producció de la pel·lícula.

Videoblog. El protagonista (un marine paraplègic) es grava cada dia parlant al seu videoblog.

Hi ha conceptes Na'Vi que s'acosten molt a la cultura rapa nui. La idea de l'energia de la natura (el Mana polinesi), el culte als ancestres (Tupuna) o la llegenda de l'Home Ocell...

Hi ha d'haver una història d'amor i un final feliç. No falla. Com a Titànic. ¿O no era feliç el final de Titànic? No, no, que aquell pobre noi s'enfonsava congelat... mentre ella se salvava... quina mala pècora!

Els Na'Vi m'agraden. Són gegants físicament i espiritualment. Silenciosos, pacífics... Savis. Encara mantenen la sacralitat, cosa que nosaltres hem perdut fa segles. Nosaltres ens movem per l'ambició, pels diners, som capaços de destruir el que se'ns posi per davant...

Ah, que me n'oblidava: fliparàs amb els efectes especials, hipercolorisme, motion capture, tecnologia 3D i tota la pesca... No saps mai quan els personatges són digitals o reals... Hi ha molta BELLESA. Màgica. Sorprenent. Fascinant. Espectacular. Jo encara estic ENLLUERNAT.

Diuen que és la pel·lícula més cara de la història. 163 minuts. S'ha de veure més d'una vegada. Benviguts al cinema del futur.


6 comentaris:

Marta M.Q. ha dit...

Jo aquesta tarda vaig a veure-la i demà faré la crítica també!

Jaume ha dit...

Doncs molt efecte especial però a mi em va semblar un conyàs. Llarguíssima, amb una primera part lenta i que semblava que no s'acabava mai. L'argument és simple i no et captiva en res. Coincideixo amb el tema dels efectes, les coloraines, els paisatges, etc., però això no és cinema del futur, això és més del mateix amb encara més pressupost.

Marta M.Q. ha dit...

Ara que ja he vist Avatar m'he llegit la teva crítica i estic completament d'acord amb el que dius! Jo de seguida vaig dir: Això és Pocahontas, sens dubte, i amb un toc de Star Wars important!jeje. És una experiència veure-la, això sí!

PD: Tens raó amb això del tabac! i el noi amb cadires de rodes? aix tanta tecnologia... Com deia un, és que Cameron és un romàntic!

Dr Xavi ha dit...

Excel.lents comentaris. Per a mi una barreja the Pocahontas i The Mission pero amb missatge fonamental. S'ha de saber extreure, pero, no com molts que quan assenyales la lluna et miren el dit. Els humans hem d'aprendre molt i respectar els animals i la natura com aquests "indis". Tambe crec que es una fita en la historia del cinema. Una cosa com ara va ser 2001.

Toni Ibanez ha dit...

Agraeixo els vostres comentaris que serveixen per a enriquir els meus.

Dr. Xavi, 2001 és una de les meves pel·lis preferides. És una veritable llàstima que el seu blog no sigui públic i tingui l'accès restringit...

Anònim ha dit...

Hello, as you can see this is my first post here.
Hope to receive any assistance from you if I will have any quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)