19.11.09

L'esclava Cèlia

Ha estat un rampell. No és la primera vegada que em passa. He sentit la necessitat imperiosa de buscar una llibreria i adquirir un llibre de paper: L'home d'origami de Joan Carreras. Primer he anat a la Caselles del carrer Major, però m'han dit que no el tenien, que l'havien de demanar. Passi-ho bé. He pujat fins a l'Abacus. Bingo. 16,95 €. Allà he descobert amb alegria que hi havia un exemplar del meu últim llibre: Entrellum...

He arribat a casa, m'he assegut al sofà d'orelles i he llegit les 218 pàgines de la novel·la d'una sola tirada. He començat a les 7 de la tarda i ara són la 1:45 de la nit. Escric, per tant, a cop calent.

L'home d'origami és una obra mestra. El personatge de Cèlia (vídeo) és inquietant, original, brutal, genial. Molt interessants els "fugitius" (Narcís, Genís, el Gran Manila). Etcètera. Jo no sóc crític literari. Ni ganes. Felicito l'autor (blog) al qual vaig tenir l'ocasió de conèixer personalment en un sopar a les Jornades de la Catosfera a Granollers.

He trobat una errata a la pàgina 154 línia 8: s'han deixat la segona "i" de la paraula "inquieta". Una altra cosa: no tinc clar que, com s'afirma al llibre, el darrer quadre de Gauguin fos Genets a la platja (1902). Paisatge de Hiva Oa és del 1903 i alguns sostenen que "su último cuadro es una casa del sur de Francia"...

6 comentaris:

Ignasi Revés ha dit...

Bona ressenya. Tant de bo no sigui l'última.

David Madueño Sentís ha dit...

Coincideixo totalment amb tu. Del millor que he llegit aquest any. Impressionant, sobretot la capacitat seductora i el laberint que va creant. Em vaig arribar a obsedir. Per cert, UCP el tenia pendent de feia molt; lamento que arribi tan tard. Ara bé, es manté fresc com el primer dia, perquè les bones propostes no passen de moda. Més enllà dels blogs i de la literatura electrònica, hi ha una visió personal i intransferible del món i de la vida, i a banda del discurs, una manera particular d'exposar-lo. Si això no és literatura, doncs no sé pas què ho pot ser...

Toni Ibanez ha dit...

Ignasi: la meva "ressenya" és massa curta. Si m'hagués de posar a glossar tot el que aquest llibre m'ha suggerit, necessitaria escriure un altre llibre... Sóc un lector compulsiu i impulsiu. Si un llibre no m'enganxa, no passo de la tercera pàgina, i si m'enganxa no menjo ni dormo fins que l'acabo.

David: veig que coincidim amb la valoració d'aquesta obra. No cal que et disculpis amb UCP. Al teu blog ja he deixat un comentari al respecte. Reitero el meu agraïment.

Joana ha dit...

Toni,
Aquest matí després de llegir-te m'ha agafat a mi el rampell.
Ja el tinc començat...

Toni Ibanez ha dit...

Joana: no et decebrà. Però veig que haurem d'anar a mitges amb el Carreras.... :)

Anònim ha dit...

Gràcies Toni per llegir-me i per parlar-ne
Comprovo gràcies al teu apunt que el llibre, mesos després, va fent la seva via, una mica com un submarí, per sota de la superfície (les llistes de vendes i tot això) i és gràcies als lectors i als blogs de lectura i d'autors... Qui diu que no hi ha xarxes de persones que intercanvien opinions i recomanacions? Gràcies a tots. Moltes gràcies.