22.6.07

Intuïció masculina

Un dels mites més absurds que corren per aquests mons de déu és el mite de la intuïció femenina. En primer lloc, caldria definir què és la intuïció i, en segon lloc, per què és adjudicada tan alegrement al gènere femení.

El coneixement intuïtiu es contraposa al discursiu o analític. Descartes contraposa la intuïció a la deducció i Kant la contraposa al concepte (Begriff). Intuir és tenir una visió directa i immediata d'una realitat o d'una veritat. Es tracta d'un coneixement ràpid que es dóna d'un sol cop i sense conceptes, una mena d'endevinació instintiva la qual es refereix immediatament a l'objecte i és singular (bezieht sich unmittelbar auf den Gegenstand und ist einzeln. -Kant, KrV A320, B377). Intuir vol dir "veure" sense pensar, adonar-se de quelcom sense haver d'elaborar cap procés cognitiu... És com allò de la "primera impressió" o allò de la corazonada (en català corada). Schopenhauer, per exemple, considera que la forma més perfecta d'intuïció intel·lectual és la contemplació estètica. En anglès tenen un mot força interessant: insight.

La meva mare sempre diu que té "un sisè sentit". Per què les dones s'atribueixen aquesta mena de coneixement extraracional o supraracional? Totes les dones gaudeixen d'aquesta capacitat? Tinc els meus dubtes. Ambdós gèneres disposem d'aquesta facultat, i em sembla injust que les femelles monopolitzin el vessant intuïtiu en detriment de la intuïció masculina, que també existeix. Jo la reivindico. Qui més qui menys ha tingut intuïcions. El que passa és que és més complicat posar-se a pensar seriosament, elaborar un discurs racional i consistent... (Quantes filòsofes hi ha hagut al llarg de la història? Comptades excepcions)... i és molt més fàcil tirar pel dret a cop d'intuïció, si l'encerto l'endevino... Fet i fet, serà que els nostres cervells no funcionen igual (o els hemisferis predominants no coincideixen), i millor que sigui així, perquè aleshores ens podem complementar. ¿O serà que la tirania senti-mental, tan típica de la les dones, eclipsa la seva capacitat mental? No ho sé pas; però una cosa és segura: el prestigi de la intuïció femenina és una gran engalipada. Jo no me'n refio gaire, ni de les dones ni de les seves presumptes intuïcions, encara que si és la Shakira no hi ha res a discutir.

NB: Aquest és un post per encàrrec

6 comentaris:

Josep Maria ha dit...

Bé , crec que estem d' acord oi? de fet en el suposat món de hipotètica igualtat que se’ns vol fer viure o participar , és del gènere estúpid donar gèneres a la intuïció.

marta ha dit...

Gràcies per la ràpida publicació de l'article.


M'ho tornaré a llegir amb calma, doncs hi han aspectes on vull donar la meva opinió.

Salut,

Júlia ha dit...

Això de la intuïció va fer fortuna quan se'ns negava qualsevol altra qualitat més 'discursiva'. Era com allò dels promesos que 'eren molt bon nois' quan no tenien cap més gràcia.

Josep Maria ha dit...

Júlia, els promesos són bon nois sempre que hi hagi una bona pubilla, o no potser no, potser on hi hagi una bona pubilla hi ha un home amb intuïció.

Marta ha dit...

La meva intuició (femenina, òbviament) és que el seu article desprèn un evident flaire de misogínia. Suposo que un professional de la psicologia podria argumentar amb més detall a què respon aquest posat de superioritat que evidencia fent ús de cites filosòfiques a les que ha de recórrer per demostrar com és d'intel•ligent, però que en el fons només serveixen per amagar un despreci evident cap el gènere femení i una absoluta manca de sensibilitat. Comentaris com "tirania sentimental tan típica de les dones" "el prestigi de la intuïció femenina és gran engalipada". Jo de vostè m'ho faria mirar, segur que tot plegat deu respondre a algun trauma infantil.
Crec que no cal que li expliqui la resposta a la gran pregunta que es fa quan diu "Quàntes filòsofes hi ha hagut al llarg de la història?" perquè si vostè és tan llest ho hauria de saber. En cas contrari estudiï una mica que és l'androcentrisme i com ha contribuït a ocultar què han fet les dones al llarg de la història. Segur que n'aprendrà moltes coses i potser trobarà cites noves per "decorar" els seus articles.

Oriol Peña ha dit...

Ahir vaig escoltar un programa de ràdio on un dels participants deia que hi ha una explicació "científica" al fet que històricament es parli de la intuïció femenina: les interconnexions entre els dos hemisferis del cervell de les dones son més intenses i aferrades que en el cas dels homes (es veu que això és un fet). I això es deu a que històricament els homes hem tingut la força i les dones no. En una societat primitiva, la dona ha exercitat aquestes interconnexions molt més que els homes per tal d'anar sobrevivint al dia a dia. I això, generació a generació...

Bé, no és més que una teoria.