19.12.07

Menys Filosofia

Temps era temps el batxillerat tenia 4 cursos: 1r, 2n, 3r de BUP i COU. A COU fèiem 4 hores setmanals de Filosofia. Va venir la LOGSE felipista i va instaurar la puta ESO i un batxillerat-bonsai de només 2 cursos. I la Filosofia es va quedar amb 3 hores setmanals.

Avui m’ha arribat una “crida urgent” de l’Associació Ad Hoc de professors de Filosofia a Secundària on se’m comunica que en el nou batxillerat LOE hi ha prevista la reducció de la matèria de Filosofia a 2 hores. És a dir, en una dècada hem passat d'un batxillerat de 4 anys amb 4 hores de Filosofia a un batxillerat de 2 anys amb 2 hores de Filosofia.

No oblidem que aquest filosoficidi és responsabilitat de governs d’esquerra... ¿Enteneu quin és el problema? Sota l’eufemisme “educació per a la ciutadania” s’amaga la por a la reflexió crítica, la fòbia al pensament lliure... La Filosofia és (sempre ho ha estat) una assignatura incòmoda, molesta, certament inútil...

Millor augmentar les hores de matemàtiques, castellà, gimnàstica, tecnologia, informàtica, música... La Filosofia l’escanyem a poc a poc, la liquidem, no sigui que –per la seva mala influència- alguns alumnes es replantegin les coses, s’adonin de la realitat, qüestionin el Sistema... Volem ciutadans com cal, és a dir, votants i clients submisos, xais descervellats, consumidors acrítics... Els filòsofs són mòmies del passat. Enterrem-los d'una vegada!

Visca els progres i la mare que els va parir!

7 comentaris:

themoongoesdown ha dit...

La filosofia és l'única classe on pots pensar amb tota llibertat.. Quina tonteria n'estàn fent! No se de què els hi servirà.. De poc poc!

mOz ha dit...

Com a alumne del batxillerat bonsai, puc dir que la filosofia tal i com està plantejada a 2n és una assignatura de colzes i prou. Pensar? A la pregunta cinc de les simulacions de selectivitat i patint. Desconec el temari exacte de la ciutadania i com s'explica, però el pensament crític no és només monopoli de la filosofia.
I tot plegat ho dic i ho penso d'una de les meves matèries preferides.
Salut!

Salvador ha dit...

A la meva època, allà cap al Pleistocè, el batxillerat eren sis cursos, i la filosofia solia ser una cosa on es presentava un capellà a explicar-te que la Escolàstica de Sant Tomàs era la única veritat i TOT el demés era fals. Una vegada el capellà ens va explicar què era el marxisme, ens ho va donar per escrit perque no estava al llibre, ho va fer per refutar-lo, és clar.

Enric Gil ha dit...

Cal recordar que l'anterior intent d'eliminar la filosofia fou també perpetrat pels socialistes en el poder, la qual cosa diu molt poc de la suposada esquerra "progressista".

RY ha dit...

Els de Filo sou uns pluramiques, als USA que són gent pràctica explican la filosofia occidental en 5 minuts:
http://www.youtube.com/watch?v=k6D6gO6CGdU

Júlia ha dit...

Ja fa anys que van al darrera de matar la filosofia, van començar amb el llatí... (però jo no era professora de llatí i no vaig fer res, com deia el poeta).

Les filologies estan agonitzant. I pensar que durant anys una carrera estrella va ser 'Filosofia i lletres'. Després ploraran per les pises de torn.

Se suposa que treuen unes matèries per potenciar-ne unes altres, però resulta que després anem malament en tot, encara més en les supervivents com les mates o les tecnològiques, és a dir 'en tot'.

Molta pedagogia progre, sí. I admeto que durant una etapa juvenil vaig formar part dels escamots convençuts, era tan bonic, tot allò, i jo era tan jove!

David de las Heras ha dit...

Avui l'autor de l'informe Pisa ens ha recordat que el nostre currículum es basa en molst aprenentatges memoristics. Això ens ha de fer pensar, que les materia que fant pensar no agraden els nostres governant. Potser no volen que pensem amb sentit crític, i diguem les coses pel seu nom.