2.9.07

Referents

Quins són els meus referents literaris? Bloguejant amb addicció grafomaníaca, penso en Josep Pla i en el Baró de Maldà. Pla amb els seus 46 volums d'Obra Completa i el Baró amb el seu Calaix de sastre escrit ininterrompudament durant 50 anys...

El blog com a dietari digital o ciberdietari. Aviat farà 4 anys que bloguejo. Aviat sortirà publicat el meu primer volum de textos blogografiats: Catosfera 04_06. ¿Seguiré bloguejant dintre de 40 anys?


2 comentaris:

moz ha dit...

No voldria que es mirés aquesta qüestió des d'una òptica ibanyesca: però què és preferible, una enorme quantitat o una gran qualitat? Francament, les dues juntes són molt difícils d'aconseguir. Som irregulars per naturalesa...

tonibanez ha dit...

Moz: em sembla molt oportuna la qüestió que planteges. La quantitat no t'assegura la qualitat i la qualitat no ha de ser obligatòriament lacònica. Hi ha ha gent que escriu molt poc i escriu fatal, i gent que escriu massa i no ho fa pas malament.

Amb una cosa convindràs amb mi: escriure (com qualsevol altre ofici d'aquest món) requereix pràctica, experiència. Si escrius cada dia pots anar millorant. O no, depèn. Et pots passar la vida escrivint amb el cul.

Per exemple, Pla és molt millor que el Baró de Maldà, literàriament parlant. El Calaix de sastre són 60 volums, que es diu aviat. Moltes coses de Pla són repetitives. NO tot el que va escriure és genial, clar.

Parlar de qualitat és relliscós. Qui estableix el criteri? Els lectors? Els blogs amb més visites són els que tenen més qualitat? O passa com les audiències de la tele? Si un blog és premiat per un jurat significa que té qualitat? El mateix passa amb els premis literaris: les obres premiades són les millors?

Considero que els blogs no parteixen de cap criteri qualitatiu de sortida: qualsevol pringat pot obrir-ne un i posar-se a escriure o a destrossar la llengua. La continuïtat i les visites són un bon filtre... El temps, els anys, posen a cadascú en el seu lloc, crec.