2.5.07

Utilitza'ns

La primera vegada que ho vaig llegir no m'ho podia creure. Això és l'eslògan d'ERC? Sona fatal. Sona a puta barata de carretera. És horrible, horrorós, horripilant. No perquè sembli un castellanisme (en català diem emprar, fer anar, fer servir), sinó perquè aplicat a les persones (i cal suposar que els dirigents i militants d'ERC són persones) resulta d'allò més lleig. "Utilitzar algú" no té precisament connotacions positives. S'utilitzen els objectes, no pas els subjectes. Segons Kant, la persona és un fi en si mateixa, no un mitjà. Que un partit polític proclami aquest imperatiu antikantià (gens categòric) significa que no té dignitat, que no es respecta a si mateix. A qui va adreçat? Està clar: a Montilla. És com si Carod li digués al d'Iznájar: "mira, aquí em tens, a la teva disposició, perquè m'utilitzis, ja hi estic avesat, em deixo fer el que vulguis, al teu servei, surto barat..." Portabella dixit: "la gent vol un partit que es pugui palpar" (sic). Palpem-la, doncs, magregem-la, fotem-li canya... La bagassa d'ERC s'ofereix ben disposada, li va la marxa, s'ho empassa tot, no té manies... UTILITZA-LA. Pel bé de Catalunya, el que faci falta!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Pafiam al seu blog parla d'un llibre on diuen que Pla digué que Nietzsche era una "merda delirant" . Ha ha ha

Manel Ferran ha dit...

Toni, però, què n'esperes dels d'ERc? No veus que la major part dels seus "líders", a més de venuts al psoE són una colla d'ignorants?

Uribetty ha dit...

És horrorós aquest eslògan, com dius sembla una puta, i mira que ho diu un votant seu ( de ERC, no de putes, espero que no sigui el mateix ). Espero que les seves accions siguin millor que els eslògans. Un servidor, dubta de votar ERC a les municipals, tot i que a la meva ciutat és peculiar, la situació de ERC.
Salutacions!

Anònim ha dit...

Un eslògan del que s'hen parla és un bon eslògan.

Francesc masip

Marçal Girbau ha dit...

Bon dia, Toni:

Saps de sobres que la meva relació amb ERC és nul·la, així com la valoració que faig de la seva gestió política. Ara bé, deixant a banda això, com a lingüista haig de reconèixer que l'eslògan d'ERC és molt efectiu i efectista, tant que tu perds el temps parlant-ne. És adequat, doncs, perquè sobta moltíssim: ningú s'espera que un polític digui als ciutadans que ell treballa per a ells, com si es tractés d'una relació merament mercantil.

Aquesta filosofia saps molt bé que no és gens anti-democràtica. De fet, els primers demòcrates (els sofistes) pensaven, precisament, com els d'ERC.

Al capdavall no és tan dolent. No necessitem grans líders, sinó necessitem ideologia, però, també, grans tècnics.

El problema, doncs, és que el lema d'ERC esdevé absolutament cínic, tenint en compte la seva incompetència en la gestió de l'administració, incompetència que hauràs de reconèixer que és molt superior a la incompetència del teu estimat Montilla.

Enric Gil ha dit...

Ostres, que malament queda el nom de Kant al costat del Montilla!!!

Anònim ha dit...

Necessitem ideologies? No necessitem líders, sinó funcionaris, operaris, tècnics...? Quan diferent que ho veig jo, però és igual.
Lo de utilitza'ns és, simplement, demagògic i hipòcrita; és a dir, efectiu pel poble, la xusma, els idiotes.

Ramon ha dit...

"Sembla mentida que, quan toquem el tema polític, un home dret i fet com tu, admirable i exemplar en molts sentits, perdis els estreps i t'esllavissis cap al fanatisme sectari. Podem votar partits diferents, però ens hem de respectar, crec."
Son paraules teves, Toni, recordes? Quan vols (quan t'interessa) acuses als altres dels mateixos mals que pateixes tu, o pitjors. És la història de sempre, la de la palla i la biga a l'ull. Quan et poses desagradable i groller (i en política sempre t'hi poses) no hi ha qui et superi. Aquest comentari també me'l censuraràs?
Salut!