4.10.07

La problemàtica del vel

Al meu institut no deixem que els alumnes portin posada la gorra a classe. La gorra és el distintiu propi d'algunes tribus urbanes (MC -rapers, grafiters, B-Boys-, latins, etc.). En canvi, acceptem que algunes noies portin el vel islàmic (hijab). No entenc aquesta discriminació. O tots moros o tots cristians. El vel aïlla socialment les envelades les quals formen un gueto escolar. A més, la cosa s'ha agreujat respecte al curs passat. Potser enguany han canviat l'imam i es nota encara més la diferència... Aquesta situació, que pot semblar molt políticament correcta i molt multicultuguai, resulta molt poc favorable per a la integració i la convivència entre l'alumnat. ¿Algú em pot dir cap a on anem?

Islamofòbia?

No us perdeu aquest curtmetratge (gràcies Òscar!):

31 comentaris:

Anònim ha dit...

jo crec ke las noies arabs porten el mocador al cap pq la seva religio o diu aixi i porta gorra per ser latin king o qualsevol altre cosa no s una religio aixi ke no s l mateix per a mi les tribus no son una religio per molt ke ells pensin l contrari aquesta s la meva resposta

Jaume Garcia

arsvirtualis ha dit...

A Turquía està taxativament prohibit que les noies o dones entren a edicis públics amb el vel. No hauríem d'entrar en aquestes discussions.

noemi del bosque ha dit...

estic d'acord amb el comentari del toni per que creec que ningu no te perque molestar-li que ningu porti gorra.


fiNS deMA(:

desirèe Serrano ha dit...

¿Y la diferencia existe únicamente en el velo? Que hay de las becas de los estudiantes, de la construcción de monumentos religiosos, de las mafias que compran negocios por 5 años y renuevan de padres a hijos y la madre que los... Bueno, en fín, que hay de todo eso, lo llamamos racismo o integracion cultural? Seguiremos con nuestro camino y que mis padres se sigan levantando a las 5 de la mañana para procurarme un buen futuro.

cristina gonzález ha dit...

no tan solo es cuestión del velo, sinó de ver más allá. ¿Que se esconde detrás del velo? A mi parecer, una religión que aísla a la mujer del siglo XXI como pecado de la humanidad. ¿Es posible que avance la tecnología y cosas como éstas caigan en la eterna retrogridad? Y para que molestarme en hablar de las ayudas que les proporcionan con nuestros impuestos... Espero que mis hijos aún conserven la seguridad social, porqué con este paso...

Anònim ha dit...

Que mas da como nos vistamos para ir al instituto cuando lo importante son las clases, no la manera de vestir de cada uno, ni la religión de cada persona.
Sergi Rodriguez

Iris Delgado ha dit...

*Ha veure Toni, no per que tinguis gorra tens que sé d’una tribu urbana, ja sigui MC, Latin King, B-boy o raper...

Nosaltres ens queixem, per que no podem portar gorra o mocador al cap, i aquestes noies si. No és un col•legi públic? No podem vestí com vulguem? Doncs per que no podem portar-lo?
Anem a l’escola a estudiar i aprendre, que importància té que si portes una gorra o un mocador, si no ens deixen portar això a esses noies tampoc, a mi se m’han fot si es la cultura o no, però es això.
A mi hem va passar a primària, portava un mocador de complement que no cobria tot el cabell i hem va fe treure’l, però a la noia musulmana d’un altre curs li deixaven, a veure quin mal faig amb un mocador en el cabell? Molesto algú? doncs? En el col•legis s’hi dona molta importància a una ximpleria com aquesta i passa el que passa, i hem posa malalta aquestes coses . . .

evolution_dgm ha dit...

Jo crec que els centres educatius públics no haurien de permetre l’ús de cap símbol religiós. I molt menys els símbols de l'islam, perquè segons la meva opinió son símbols poc democràtics que subordinen a la dona. Si venen aquí el mínim que han de fer es adaptar-se. La immigració no es cap problema social. el problema social esdevé quan aquesta immigració no fa res per adaptar-se.
Crec que la democràcia no pot acceptar l'Islam, perquè son dues realitats totalment incompatibles.

Dani Garcia.

Salutacions d'un ex-alumne

Anònim ha dit...

Para ser claros me da igual que una chica musulmana lleve velo y que un chico lleve gorra en clase, sea de una tribu urabana o no, yo creo que la manera de vestir de cada uno depende de el mismo. Lo que no se puede hacer es obligar a un chico a quitarse la gorra y a una musulmana no, tenemos que ser todos iguales "O todos moros o todos cristianos"Dani González

Anònim ha dit...

Jo respecto que tinguin que portar el vel al cap, però el que no em sembla bé es això de que elles puguin portar el vel y la gen k porta gorra no. No diuen k tots som per igual? Perque no ens deixen portar gorra?.
En certa manera em fastidia una mica, perque al igual que nosaltres anem al seu país i ens tenim que adaptar a la seva religió, perquè ells no ho fan també?
Sincerament això crea rasisme, perque deixar a uns si i uns altres no al final creara conflicte.


Thais Delgado

Anònim ha dit...

Lo que no me parece correcto es que aya favoritismos al ser una persona de otra religión. Ya que las musulmanes se ponen el velo, burka o hiajab ¿porque nosotros no nos podemos poner gorra en clases? y luego nos dicen que somos racistas... si por ejemplo: en un centro escolar esta prohibido llebar prendas d ropa sobre la cabeza ¿porque a un chico le obligan a quitarse la gorra i a una chica musulmana le dejen estar con el velo...? ¿porque le damos tanta importancia a su religión? ¿no tiene la misma importancia la nuestra? Con este comentario intento decir que tiene que haver mas igualdad en las religiones

Sergi Rodríguez

P.D.:si no se puede poner mas de un comentario borra el otro

Anònim ha dit...

Vel o no vel? Aquesta és la qüestió.
Sincerament, tothom té dret a portar el que vol i com ho vol, com per exemple portar un mocador, una gorra o fins i tot una floreta al cap ja que, no és això en teoria el que ens permet la nostra estimadíssima “democràcia”? Però, como tota bona “democràcia” aquesta té unes normes i s’han de respectar. Per tant, si algú ha dit que no es poden portar gorres ni res semblant al cap, haurem de respectar-ho tots per igual per molt esforç que ens suposi.

Irene Santos

Anònim ha dit...

Yo creo que cada uno debe ir como él quiera, yo no entiendo porque a los profesores os molesta que algun alumno lleve una gorra (u otros complementos), porque eso no impide el hacer clase... bueno, es logico. Otro tema es lo del velo en la cabeza de las mujeres marroquíes, ya que es una religión y no podemos hacer nada... creo yo.

Bueno, nada mas a añadir.

Guillem Delgado

Anònim ha dit...

Aquí tenim la pregunta, per què elles si i nosaltres no?...
a mi m'és indiferent, jo mai duc gorra a l'institut, però entenc que qui la porta s'interessi per la situació.
Des del meu punt de vista crec que és una mica injust, elles diuen que es la seva religió, i és la veritat, però hi ha persones que es prenen com una religió també la banda a la que pertanyen.
I la meva resposta a la pregunta és: o tots o cap...
Cadascú té una opinió i la meva és aquesta.


Sara Martínez Coronado

musicbcn ha dit...

jo conec noies musulmanes que m'han explicat el perquè del vel... en cap dels casos (i això no val per totes, sinó per totes les que jo conec) és per motius religiosos... sinó una qüestió de pudor, ja que consideren que el cabell és molt "eròtic" (o erògen, que jo no sóc lingüista i aquests matisos se m'acaben escapant) i reserven la seva visió pel marit. Si us fixeu, les nenes més petites duen el cap descobert. És quan arriba l'adolescència que passen a portar el vel... parlo sempre del hijab, anterior a l'aparició de l'islam a la península aràbiga (recomano acudir a la wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Hiyab)

és només la meva opinió

Anònim ha dit...

Cristina Membrive
jo penso, que les noies que porten vel no tindrien de dur-lo a les escola ni al institud pequè la religió es una cosa personal de cada família.
Les gorres em sembla bé que les prohibeixin perquè en la classe no hi fa sol oi?Tindria de haver-hi més igualtat tothom es igual i té els mateixos drets no ho entec !!

Anònim ha dit...

ueno pos yo creo que se le tendria que dejar llevar a la gente gorra por que cada uno tendria que vestir como le diera la gana por que sino para que nos enseñan a no discriminar a las personas si los mismos que nos lo enseñan despues no lo aplican solo por un tema de religion!!!! hasta mañana!!!!!!!

JaVi AnDrEs

Anònim ha dit...

Hola Toni,
Jo crec que discutir per aixo es una ximpleria, crec que les dones marroquies, tenim que deixar-li's que portin el hijab, ja que forma part de la seva religió. Pero tambè crec que tindriem que deixar portar gorra perque a vostaltres,els profesors, nos us molesten per rés(com tu ben dius "o todos moros o todos cristianos"). Tambe m'agradaria comentar que si una dona d'aqui anes a Marroc que pasaria? es tindria que posar el hijab aquest?no crec no? Weno no tinc res mes que opinar , fins demà!!(;(:
Aitor Triviño Carreño

Anònim ha dit...

yo creo que todas las normas deben ser iguales para tod@s si una lleva velo porque no dejan llevar a otr@s gorra al instituto? yo lo veo algo injusto... todo por igueles no?

Bueno si cada uno lleva esos complementos porque les molestan a los profesores? yo no lo veo nada del otro mundo, lo importante aqu� en la ense�anza mientras aprendedamos la vestimenta que no importa, cada uno puede ir como quiera.

Esta es mi opinion!Jazmin Soledispa!!

Anònim ha dit...

Jo crec que no te res a veure. La dona musulmana porta el hijab per cumplir la seva religió (islamica), i en canvi, els rapers porten la gorra perque es la seva forma de vestir.
Pero no entenc perque es tenen que treure la gorra els rapers, ho veig una tonteria la veritat.JESÚS MARTINEZ

Francesc Cuéllar ha dit...

Jo crec que no perjudica a ningu anar amb gorra,vel o el complements que vulguis,crec que aixo no te perque distorsionar la classe.Pero desde el meu punt de vista trobo que no es el mateix portar vel a portar gorra perque la gorra crec que quan entres a un lloc public es d'educació tréurese-la i el vel és simplement una relegió que estic en contra que ho porten perque és un pensament molt masclista i a un altre país que no és el seu es tendrien que adaptar a la nostra religió i això no provocaria tan racisme.

fRanNnnN=D

Anònim ha dit...

nO TENS RAO

Jose Ángel Quintanal ha dit...

Perquè als alumnes amb gorra no els deixen portar-la dins l'aula i a les noies amb vel si??
Penso que si hi ha aquesta norma tindria que ser cumplida per tothom,alumnes amb gorra i noies amb vel,ja que no deixa de ser una prenda que et cobreix el cap.
Personalment crec que aquesta norma esta fora de lloc,que passa si portes gorra dins l'aula?no podràs estar atent a les esplicasios del professor?no rendiràs el que s'ha de rendir? doncs no,encara que jo mai porto gorra no veig bé que prohibeixin dur-la si no fa cap mal a ningú.

Jesus Martinez ha dit...

Jo crec que es una tonteria fer treure una gorra a qualsevol noi a l'institut, perquè es la seva forma de vestir.
Però es diferent, perquè la dona es posa el hijab perque ho diu la seva religió i el noi es posa la gorra perque es una peça de vestir.

JESUS MARTINEZ

Anònim ha dit...

Tema interesant. Pot ser o una cosa o una altre. Jo crec que no hi ha cap religió al món que digui que s'ha de portar gorra, peró veig que si que hi ha religió que obliga o diu de que es posin el vel. Llavors x elles ho han d portar tot el dia i veig normal que al cole també, pero la casualitat es que els que son de bandes també es prenen la seva banda com a religió potser. Llavors portar gorra es més que un problema d'educació als llocs tancats i de respecte, pero igualment l'igualtat es el que compta aixi que que més dona portar una cosa o una altre al cap? influeix als estudis? que es del que parlem quan es va a l'escola.


Victoria Parra Tamayo.

Mercè ha dit...

Sota la bandera de les paraules: llibertat, respecte, diversitat... s'amaga una idea molt més perversa, i que no pertany als que van destapats. Es presenta de forma ingènua i amb rostre inocent. Lluny de desaparèixer, silenciosament incrementa...
si cada vegada en són més,
Ens acabaran manant?

Rakel Pabán Sierra ha dit...

Islamofòbia?
Sincerament, no entenc com hem pogut arribar fins a tal punt; El simple i important fet de comparar una gorra amb un vel.
LLavors, aquí està el problema: el fet de que només les DONES portin el vel, avui dia representa a moltes cultures del món, un símbol imposat i marcat anys i anys enrere per una societat masclista i conservadora.
Estem al s. XXI...
Penso que si a una PERSONA li deixen mostrar el seu vel a la societat, per què no a una altra una gorra? No és això un dret com qualsevol altre?
Allà cadascú amb la seva consciència...


"O tots, o ningú."-Rakel

moz ha dit...

Algun profe ha donat l'adreça del seu blog als alumnes?? :-)
Molt interessant, en un altre moment m'acabo de llegir tots els comentaris. Ara ja és ploure sobre mullat, però li recomanaré, sr. Ibàñez, el curtmetratge al que pertany el fotograma que iŀlustra aquest post. És un curt d'en Xavi sala i es titula, com no podia ser d'una altra manera Hiyab i val a dir que tot i el seu simplisme és una síntesi de la majoria d'opinions que aquí s'han vist, des d'un punt de vista molt encertat i curiosament, neutral. El comento breument en aquest post al meu blog.
En línies generals estic d'acord amb la tesi del tots o ningú, sense caure, però, en els arguments més encesos. Si ens fiquem a discutir les línies particulars em decanto per la tesi del ningú: ni gorres ni hiyabs.
Que vagi bé!

Anònim ha dit...

No es pot comparar una norma de l'us de les gorres que ens pot agradar o no amb el us de simbols religiosos.
L'objectiu de la gorra o d'altres barrets es protegirse del sol i per tant no cal portarla al institut.L'Hiyab o altres prendes religiosos com el gorro judio o el vel de les monjes no deu estar prohibit en una societat laica

Aitor Rodriguez Carrasco 1ºBTX B
bon cap de setmana

Anònim ha dit...

Sí es poden comparar, no s'han de sacralitzar les religions.

Anònim ha dit...

Islamofòbia..quina tontería.
No estic d'acord en que les noies musulmanes les hi deixin portar el vel i en canvi als demés no els hi deien portar una gorra.Pot ser no deurien deixar portar cap de les dues coses i així ens estalviaríem moltes discusions.Però encara tinc sempre el meu dubte,perquè no s'adapten els inmigrants a les nostres lleis,les nostres normes.. costums..no dic que deixin la seva religió de costat,només dic que no la impossin.
Desprès diuen que som racistes...

(perdó per el retard,no em funcionava la conexió)


Noelia Fuentes Dobaño,
1er BTX B