29.10.07

Manifestació 29-O

Cop de moto cap a Barna. Amb 20 minuts em planto a la Plaça Sant Jaume. Són tres quarts de set, aparco entre el Bocatta i les unitats mòbils de TV3. A mà dreta veig les furgonetes blau marí dels Mossos i, enmig de la plaça, grups de manifestants que escalfen l'ambient amb xiulets. Poca gent. Vilaweb diu que un miler, la Guàrdia Urbana 700 els Mossos 400. A les set en punt la plaça està mig plena (o mig buida, depèn de com es miri, com allò del got). Comença la cridòria, les consignes, etc. Els megàfons atreuen càmeres i periodistes. El més curiós és que hi ha diferents nuclis, tres o quatre en total, d'allò més diversos. Per una banda, la pancarta de Catalunya Acció: CATALONIA THE NEXT STATE IN EUROPA. [Discurs de Santiago Espot + vídeo]. Allí em trobo l'Enric Borràs que em presenta el seu fill el qual ens fa una foto. Em regala una estelada. Un altre nucli és el de les associacions veïnals que arboren pancartes de lletra verda en les quals demanen l'AVE pel litoral. Hi ha caricatures d'alguns polítics. Després arriba un grup de joves de les JERC amb una pancarta negra que resa JA N'HI HA PROU. Aturem la incompetència espanyola. Aquests no paren de cridar "In-de-pen-dèn-cia" i "Espanya és fracàs". Una pancarta de la UPD on es demanen dimissions. Més pancartes casolanes de particulars. Molta premsa. Al centre de l'huracà comença la baralla entre els independentistes i el PPeros. Els primers acusen d'oportunistes als segons. De fet, ambdós estan aquí pel mateix motiu, el que passa és que els del PP ho aprofiten per anar contra ZP mentre que els de l'estelada criden contra Espanya. Deu ser la primera manifestació que uneix els dos extrems, però els dos extrems ara es troben massa a prop i comencen els insults... Un home irromp dins el grup del PP brandant l'estelada. Els guardaespatlles el fan fora de males maneres. Una senyora que parla castellà comença a discutir acaloradament amb un noi. Les ulleres de la senyora acaben per terra mentre els periodistes els encerclen com voltors cercant la carronya informativa. Quina vergonya. Quatre gats que, per a més INRI, s'acaben barallant entre ells. Els sociates deuen fregar-se les mans. Toco el dos aviat o encara em posaré a plorar. A les vuit torno a ser a casa. El telenotícies sociata de TV3 comença dient que tot el problema s'està arreglant. Surt el Nadal Brother fent declaracions. Dediquen dos miserables minuts a la manifestació. Alguns s'alegren del fracàs. Perquè ha estat un fracàs. A mi, en canvi, em fa molta, molta pena. Aquest país no té remei ni té futur. Potser sí, que tenim el que ens mereixem. Aquí us deixo algunes fotos...

12 comentaris:

Rafel Sànchez ha dit...

Fa una estona que he arribat d´aquesta manifestació; si us plau, quina decepció! Un espectacle lamentable! Però no hi anàvem per exigir un servei decent de trens? Qué potser m´he equivocat? Jo no volia manifestar-me per la independència de Catalunya, ni contra Espanya, ni a favor del Litoral dels nassos.

A les eleccions de l´any 2000 l´únic polític que va denunciar, en un debat televisiu, la poca inversió en rodalies va ser en Joan Herrera (ICV). Ens va dir molt clar que el 90% dels diners anaven cap un tren que farien servir el 10% de la població; i en contra, el 10% anava destinat als trens del 90% dels usuaris. Allò em va quedar gravat, tenia tota la raó! Ja tenen el meu vot, qué collons!

Dessmond ha dit...

Hem convertit el país en una cosa de fireta. Tant fer conya de tot que mai se sap quan les coses són serioses. Catalunya és el Polònia. I poca cosa més.

CATBREJAT ha dit...

Gràcies, primer de tot, per la crònica. La trobem objectiva i real. Parles de fracàs i tens raó. El país, no ens cansem de dir-ho, està dormit, anestessiat, paral·litzat. Però de la manifestació també en podem fer alguna lectura positiva. Ha estat la primera iniciativa realment ciutadana per protestar contra la situació. No ha comptat amb cap suport mediàtic, només amb el boca a boca i l'esforç d'uns quants voluntaris que ens hem dedicat durant diversos dies a convocar pels fòrums cibernètics. Sabíem que no ens en sortiriem i aviat vàrem veure que partits i grupúsculs diversos la voldrien instrumentalitzar, com així ha estat. Ha faltat fer una coordinadora i, sobretot, el suport d'entitats cíviques que s'han quedat a casa. Ha fracasat, cert, perquè no hem pogut mobilitzar la ciutadania apolítica, a quí anava adreçada la manifestació. Si els ciutadans hagéssin respost, els grupets que es van apropiar del protagonisme haguéssin quedat diluits.
Dir-te, finalment que seguirem, segurament amb el blog, per recollir i recolzar qualsevol iniciativa legítima, com creiem que era aquesta, que des d'ara sorgeixi per combatre la situació.
Gracies.

tonibanez ha dit...

Hem fet el que hem pogut.

Miki ha dit...

Estar clar que en aquest cas manifestar-se d'aquesta manera no serveix de res ja que els que més ho pateixen són els de fora, i després de tants calvaris qualsevol torna o es queda a BCN per manifestar-se per res, si lo únic que tens ganes és d'arribar a casa d'una p... vegada. Perquè no es comença per anar tots els dilluns, per exemple, amb cotxe particular a BCN? Així el caos serà de tothom i no només dels usuaris de "ten-fe". Que no roden caps i la cosa no millora? doncs 2 dies a la setmana i anar fent. Penso que qui te paciència per anar amb "tenfe" en té també per fer cua.

Anònim ha dit...

Sr. Ibàñez:

Per una qüestió de rigor l'informo que la pancarta en anglès és de Catalunya Acció. Aixó no treu que el CNC, com a patriotes que són, hi estan totalment d'acord i la fan seva com tants catalans.

A més de tot el desgavell que comenta, estaria bé que parlés del discurs d'en Santiago Espot, President Executiu de Catalunya Acció. L'unic moment en què els independentistes han estat units escoltant el discurs. A la nostra web hi trobarà el discurs: www.catalunyaaccio.org

Josep Castany
Director General de Catalunya Acció

rafael ha dit...

M'agraden les teves cròniques (Frankfurt, etc) perquè ho reflexteixen tot el que ha passat i amb esperit crític i dubto que n'hi hagi una de més complerta en tota la premsa que es publica avui, el que passa és que tot plegat se sembla massa a la discussió en el circ romà de la pel·lícula dels Monty Python.

tonibanez ha dit...

Gràcies, Josep, rectifico.

Marc ha dit...

Les gafes de la senyora són un atemptat contra la llengua catalana.

tonibanez ha dit...

Osti, tu, és que a Lleida en diem "gafes" en comptes d'ulleres...

Marc ha dit...

Ha Barcelona fa anys tothom deia gafes i ara molt poca gent. Potser que us poseu les piles també a Lleida, no? Ho diu un que es posa les piles des de Mallorca.

musicbcn ha dit...

marc, ja que et poses les piles, aquest HA Barcelona és un atemptat potser pitjor que el de gafes, ja que confondre una forma verbal (ha, del verb haver) amb una preposició (a, en aquest cas formant part d'un complement circumstancial de lloc) no és de rebut... que consti que a mi no m'acostumen a molestar les faltes d'ortografia (ni les gramaticals) però com que a tu sembla que si...