12.2.08

Catosfera en català

[Resposta al post de José A. Rodríguez Catosfera o Catalonosfera?]

Joselito, valoro molt positivament el teu esforç clarificador del concepte o idea de CATOSFERA, i no em desagrada pas aquesta distinció terminològica que fas entre CATOSFERA (sociològica) i CATALONOSFERA (lingüística), tanmateix, com deia Tomàs d'Aquino: sapientis est non curare de nominibus (no és propi dels savis discutir pels noms).

El que més greu em sap és que la CATOSFERA pugui aparèixer com un lloc d'exclusió, quan precisament va néixer com un lloc d'acollida i identificació entre catalans. Ni autisme ni discriminació per raons de llengua. No accepto que hagi de demanar perdó per escriure en la meva llengua, el català. Tu escriu com et plagui.

Em diràs que el castellà també és la llengua de molts catalans... i (ens agradi o no) és cert. La sociologia de Catalunya (a la qual tu apel·les tota l'estona) és la que és. Això només demostra una tesi que fa temps que sostinc: Catalunya es descatalanitza. Per a mi (sóc escriptor), la importància de la llengua és cabdal. Internet ens permet mantenir-la amb garanties malgrat que la realitat sociològica sovint contradigui el nostre "miratge virtual".

El conflicte el generes tu, no pas jo. Pretens descatalanitzar la CATOSFERA. No ho puc admetre. Si treiem la llengua que uneix els catosfèrics (i que dibuixa molt bé la realitat dels Països Catalans) què ens queda? Sociologia? Territorialitat? Política? No ens queda res. Guanya la idea progre del cosmopolitisme que dilueix qualsevol signe d'identitat.

Has de ser conscient que sense la llengua pròpia els catalans no ens diferenciem gaire res dels espanyols o dels francesos o de la resta... CATOSFERA en català. Així de senzill.

3 comentaris:

unquepassava ha dit...

Tard o d'hora havia de passar. Mentre la catosfera era una realitat més aviat difusa, no passava res: en el moment en què la catosfera s'organitza, es defineix i es posiciona, ja hi ha qui l'ha de discutir.

A mi m'amoïna que agafi un caire ideològic massa marcat, però la catosfera sempre l'he entesa, com tu l'has defensat sempre: formada per blogs escrits en català.

Per cert, no només hi ha cosmopolites progres, també n'hi ha de dretes...

Jose R. ha dit...

Hola Toni (també t'he respost al meu blog):

CATOSFERA (lingüística) no és un lloc d’exclusió, ho és quan ocupa l’espai de la blogosfera catalana (en el sentit ampli), i a vegades sembla que ho faci (sense intencionalitat de ningú). És un problema, per exemple, que POLIBLOCS tingui un enfocament de CATOSFERA quan realment ocupa un espai de “Blogosfera política dels Païssos catalans”, i que l’inclusió o no sigui per una qüestió idiomàtica i no per una política (són polítics dels PPCC? parlen de la realitat i de la política dels PPCC?). Això és un problema fins i tot de definició… POLIBLOCS inclou a polítics que ni tan sols creuen o pensen en clau PPCC (jo en general, a nivell polític no ho faig), però que escriuen en català… Hi ha una certa contradicció en això… no?

Jo no pretenc descatalanitzar la CATOSFERA. Hi ha un petit problema en aquesta afirmació… si la CATOSFERA és la sociològica és imposible “descatalanitzar-la” perquè els catalans som catalans fem el que fem només amb que hi tinguem algún sentit d’identitat amb aquesta col·lectivitat política, social i cultural que anomenem “Catalunya”. Si la CATOSFERA és la lingüística no pretenc tampoc descatalanitzar-la no estic dient que aquest espai (LINGÜÍSTIC) tingui que alterar-se. Estic dient que l’espai sociològic o d’identitat blogosfèrica ha d’ampliar-se, redefinir-se amb un nou concepte o bé seguirem tenim disfuncions greus. Per no dir un blog meu.., el blog de Carlos Guadián o el de Jéssica Fillol són dels blogs més significats a tots els rànkings dels qeu parlen de política al nostre país, aquests no són “CATOSFÈRICS” en el sentit estricte, però sí “CATALANOSFÈRICS”. Què fem? ens descapitalitzem de tots aquests blogs només perquè els escriuen en català i els deixem fora de la blogosfera catalana? No.. ja sé que això no es fa per acció, però sí per omissió. Sabem que ningú els deixa activament fora de res… però sí que se’ls deixa per no identificar la blogosfera catalana i donar-li importància. Les jornades de la catosfera van parlar més sobre catalanosfera que sobre catosfera (sense molts problemes a més), fins i tot la taula “blocs i nació” era catalanosfèrica i no catosfèrica… De fet jo podria escriure en XBS encara que ho fés en castellà si defenguès postures sobiranistes. Cap xarxa que va anar a la catosfera exclou un blog per estar escrit en castellà… hi ha un cert problema en això… la realitat blogosfèrica catalana, fins i tot la sobiranista inclou altres idiomes (fins i tot gent d’ERC escriu en castellà per dirigir-se a un públic diferent de la resta de l’estat, o Lluís Pérez no és catosfera?).

Tampoc hi ha cap problema, entenc que la CATOSFERA s’ha de reivindicar i el català com a idioma malmés al seu territori històric i els catalanoparlants com a comunitat lingüística una mica més marginada que la castellanoparlant s’hi reivindiqui, es defensi i fins i tot ocupi més espai sociològic a la blogosfera que el que li tocaria… per això no crec que hi haguès cap problema en que la jornada de la CATOSFERA, encara que fos més catalanosfera, hi aparegui aquest nom. Entenc la necessitat humana, cultural, social i política de reivindicar (-nos, poso el -nos perquè la meva identitat personal és una part també catalanoparlant), no només això sinò que la comparteixo.

Sobre el tema de que de què ens uneix als catosfèrics… bé, lingüísticament el català. Sociològicament d’altres coses, i el problema és això, que hi ha una necessitat de que ens reivindiquem també com a col·lectivitat i parlem de la política, la societat i dels temes que ens interesen com “nació” (i aquí parlo en el terme més ampli, nació, país, identitat política i institucional), i que això també sigui un espai de trobada… però que una part de la catalanosfera ja ho té a la catosfera i no fa (o fem) feina per intentar arribar a construïr un diàleg catalanosfèric.

Jo no dic que no escriguis en català, o que no et reivindiquis (o ens reivindiquem), sinò que un cop identificat el conflicte o la discrepancia (per evitar el terme conflicte que sembla que eixisteixi un conflicte lingüístic i no és això, sinò una discrepància entre l’ús lingüístic de la catosfera i l’ús sociològic de la catalanosfera), filem prim i deixem tancada la polèmica que ha existit perquè alguns hem tingut al cap altre cosa quan s’evoca CATOSFERA i que un cop identificat que és en orígen la CATOSFERA es construeixi quelcom per a definir allò que hi teníem al cap.

Sigorgik ha dit...

La llengua és cabdal. Intentem que un nen de 2 anys no parli la seva llengua mare, no li queda res, bé, potser sí, aprendre'n altres de forànees.