29.10.06

CATOSFERA

Pessoa deia que ell aspirava a crear mites nous, cosa difícil per dos motius: gairebé tots els mites ja estan inventats i vivim una època molt desmitificadora. Si no podem crear cap mite, almenys ens queda el consol d'inventar paraules noves. El món dels blogs (amb g, sisplau, amb g) és un món emergent que requereix nova terminologia. Durant aquests darrers anys hem hagut d'improvisar termes a mesura que apareixien noves realitats a la xarxa. La llengua sempre s'ha renovat així. Passa el temps i, a poc a poc, l'ús d'una paraula s'estén fins que és acceptada per tothom. Aquest és el cas de Catosfera.

Mercè Molist ja va titular el capítol 7è (p. 40) del seu treball així. Veure'l escrit avui en el títol d'un article d'El País m'omple de satisfacció. Fa uns mesos, Google a penes registrava quatre entrades de catosfera; ara n'apareixen 22.500.

La blogosfera CAT té denominació pròpia: CATOSFERA. Ni blogosfera catalana (massa llarg) ni blocosfera o bloquesfera (horrorosament bloquejador). Dient CATOSFERA ja ens entenem tots, oi? Enganxa el CAT al teu blog!

Història de la paraula Catosfera

La primera vegada que vaig escriure aquesta paraula fou en un post de Tros de Quòniam titulat Qualitat (6.1.05) en el qual deia

Estic content. La blogosfera CAT (hauríem d’inventar una paraula nova: Catosfera? Diposfera? Bitacosfera? Blocosfera? Catapingolàndia?) creix i creix… El cens diu que hi ha gairebé 8.000 blocs en català, quasi tants com en japonès. Que creixi la quantitat és un bon senyal perquè, com és lògic, també creixerà la qualitat.

També apareix al Manifest Blogpoètic de Sant Cugat (6.6.05)

5 comentaris:

Alprazolam ha dit...

Benvolgut blogaire: per què odia tant el terme bloc? No ho acabo d'entendre. Oi que els de Barcelona diuen el Pere mentre que els de Girona diuen en Pere? I oi que ens entenem tots, sense insultar-nos ni barallar-nos?

Diògenes ha dit...

Recordem la dimensió pragmàtica del llenguatge: l'ús de les paraules és també important. Reconec que els arguments del lingüista Bibiloni són coherents, però no hem de ser tan dogmàtics. A més, el TERMCAT ha determinat el terme "bloc", per la qual cosa no anem en contra de la norma. I em sembla bé l'ús d'ambdós termes.

Per cert, gràcies per ser un creador de paraules: la catosfera és un senyal d'identitat de la nostra nació en el món blocaire (o bloguer).

I et demano permís per inserir en el meu bloc (o blog) la imatge que encapçala el teu post.

Roi Mph ha dit...

Sr. Ibàñez,

Referent a la polèmica bloc/g, si TermCat rectifica jo rectifico...ara per ara, és bloc.

felicitats per la paraula "Catosfera", he de dir que no sóc el president del seu club de fans ( de vostè) però reconec que l'ha clavada amb aquest mot i la seva implantació.

Slts,
Roi

itstimetodance1 ha dit...

Toni!I have a big problem!
Mi impresora tiene hambre y se ha atascado de papel,imposible recuperarla,la hemos perdido...hora de la muerte 20:31...

Dame alguna dirección para poder enviar lo de mañana T_____T

very desesperada!


*salut!

26[itstimetodance1]69

tonibanez ha dit...

Jo no "odio" el terme bloc, sinó que el trobo confús perquè de tota la vida un bloc ha estat allò (amb espiral o sense) amb fulls on escrivíem... No es pot acceptar la mateixa paraula vella per a una realitat nova com els weblogs. Per tal d'evitar confusions, i d'acord amb tots els arguments d'en Bibiloni, jo estic a favor de dir blog al weblog. El termcat ha de rectificar.

Diògenes, permís concedit!

itstime...: tonibanez@hotmail.com