24.1.07

Portes obertes

Jornada de portes obertes a la UAB. Acompanyo els dos segons de batxillerat. Sortim de l'estació de Mollet-Sant Fost, baixem a Montcada i Reixac, travessem el poble caminant fins a l'altra estació on agafem un altre tren que ens deixarà a Cerdanyola-Universitat. Rodalies de Renfe tan depriment com sempre. Jo només faig anar el transport públic quan vaig amb els alumnes. És vomitiu. Un cop al campus, deixem els alumnes campi qui pugui (hi ha 100 xerrades distintes i han d'escollir allò que els convingui). Els profes fem cap a l'edifici del Rectorat. A les 10:30 ens donen la benvinguda a la sala d'actes, una sala preciosa, nova de trinca. Ens regalen una bossa plena de coses: fulletons publicitaris, una carpeta, un clauer-bolígraf, una agenda, un bloc d'itineraris de natura (que és on faig aquestes anotacions i que, a la primera pàgina, a la tercera paraula, hi ha una errata: "Campus. En pronunicar-lo, ningú no diria..." Hauria de posar "pronunciar-lo"). Jaume Aulet -coordinador per a relacions amb Secundària- ens passa un powerpoint amb les activitats que fan. Després ens repartim per grups, pugem a l'autocar i ens porten a visitar el Centre de Visió per Computació (CVC). Un altre powerpoint. Em cago en els powerspoints. 80 investigadors dedicats a R+D. Em cago en les sigles. Recerca i Desenvolupament. Un dels centres capdavanters d'Europa. Anàlisi de documents, sistemes avançats d'ajut a la conducció, avaluació de seqüències d'imatges, textura i color, visió industrial, imatge mèdica, reconeixement d'objectes, visió en robòtica... Especialistes en visió artificial, unint i transformant investigadors i enginyers, col·laborant amb empreses de tecnologia, mestissatge científic (informàtics, matemàtics, físics...). Tot molt maco i modern. Know-How. Spin-offs. Em cago en els anglicismes. La conclusió és que la majoria d'avenços en aquest camp consolidaran el Big Brother orwellià: el Gran Ull que ho veu tot (is watching you). Una imatge es redueix a una matriu de números. Projecte Hermes: telepantalles amb text inclòs. Intelligent video surveillance. Facial expression analysis (el caracrim de 1984). Tremolo de por. Hall de la facultat de Ciències: exposició sobre L'Any de l'Evolució. 10 cartells anuncien els diferents camps de recerca evolutiva que s'estan duent a terme a la UAB (departaments de genètica, microbiologia, ecologia, biologia vegetal i animal, osteobiografia, paleontologia, botànica...). Pugem a l'autocar i anem a l'Hotel Campus on hi ha piscolabis: quatre croquetes, quatre olives, quatre calamars, quatre patates... Misèria. Em foto una Estrella i toquem el dos. La meitat dels alumnes s'han perdut. Ja s'ho faran. Demà tenen examen d'Aristòtil. Els posaré un text de l'Ètica a Nicòmac.

6 comentaris:

litu ha dit...

Jo vaig estudiar a l'Autònoma.
Vaig estudiar-hi Enginyeria Superior Informàtica.
Vaig fer totes les assignatures optatives que oferia el CVC.

La teva visió orwelliana del CVC m'ha espantat. Crec que no s'han sabut explicar o tu voluntàriament els has tret de context.

tonibanez ha dit...

Més aviat la segona opció... És que sóc un miserable hiperbòlic apocalíptic.

hector ha dit...

Ètica a Nicòmac...el terme mitjà entre l'excés i el defecte.
Sort de vosaltres perque a mi m'han "clavat" 2.70 per un entrepà de pernil. Potser masses comoditats t'han arribat a fer despreciar la gratitut d'altres però, com seguramnet sabràs, una pps no es prepara en uns minuts i movlitzar catedràtics perque facin més 100 xerrades distintes alhora no és facil.
Potser ja hem arribat a una etapa en la que tot ens sembla insuficient ( dic hem parquè el pps que han realitzat a la xerrada d'enginyeria electrònica industrial tampoc m'aclarava grans dubtes).
Escric això fent els deures d'electrotècnia, per així, algun dia, fer la vida més fàcil als demés realitzant projectes de cases "intel·ligents".

Rosa ha dit...

Hector, però vols dir que calen 100 xerrades alhora? Em sembla que no és una qüestió de quantitat, sinó de qualitat. Ja fa molts anys que vaig deixar la universitat, però no han canviat massa coses. Segueix tot essent una qüestió de llepar culs i d´altres coses. Quan a les cases intel.ligents, no és que no em semblin bé, el que passa és que crec que primer hauríem de fer intel.ligent a la gran majoria de la humanitat.

hector ha dit...

Sí, tens raó en quan a la humanitat, però saps tan bé com jo que això és quelcom impossible d'aconseguir.
No sé si tens fill o no però un dia t'hauries de pasejar per un institut i contemplar la "meravellosa ESO". Amb això no vull dir que tota l'ESO estigui perduda però costarà moltíssim fer-los espabilar, i més a uns nanos que no tenen ni ganes d'estudiar.
En la qüestió de llepaculatge, és un factor que valoren tots els professors durant tots els teus estudis. A més, si ets bo en alguna matèria, dóna igual que siguis llepaculs o no.

David Madueño ha dit...

M'ha fet gràcia saber que Jaume Aulet s'encarregava de la xerrada. Va ser un dels meus professors a la carrera de Filologia catalana, un dels més grans experts en Noucentisme de tot Catalunya, a banda d'un personatge peculiar. Des de fa anys, l'Autònoma té uns fums en el camp tecno-científic insuportables. A la facultat d'Humanitats hi ha grans professionals que estan perdent el seu lloc de treball perquè les carreres humanístiques han dividit a la meitat el nombre d'alumnats mentre s'aposta per totes aquestes innovacions.