13.11.06

Menyspreu

El pitjor menyspreu que un lector pot fer a un escriptor és no llegir-lo. El pitjor menyspreu que un escriptor pot fer a un lector és escriure com si el lector fos imbècil. És la paradoxa dels best sellers. ¿Com s'explica, doncs, que tanta gent llegeixi llibres menyspreables? ¿O potser serà veritat que la immensa majoria dels lectors són imbècils?

3 comentaris:

Tals ha dit...

Home, també hi ha best sellers que estan bé, i no parlo del "Codi da Vinci"...altra cosa és que molts llibres bons no arribin a ser best sellers, però això no depèn dels autors, de la "poca" gent que llegeix, hi ha molta que prefereix aquest tipus de llibres, el perquè jo no el se.

Jaume ha dit...

Potser ajuden a dormir, a les nits.

A.M.G. ha dit...

Amic: hi ha moltes lectures.

El que més es ven és la xafarderia. A la gent amb vida rutinària i amb poques perspectives els agrada somniar: els rics i poderosos ho passen malament i són desgraciats; hi han grans herois que salven la gent normal o que són elegits per la deesa fortuna; el mon està ple de confabulacions; etc...

No menyspreis els somnis, perqué tots en tenim, i pobre del que no en tingui.

Moltes lectures són lectures simplement balsàmiques, d'efecte "placebo". La gent es distreu dels mals de cap i frustracions del dia a dia.

Si ho analitzem bé, també aquest efecte "pràcticament trascendent" es troba en moltíssimes idees i filosofies pretesament més elevades. ¿Perqué et penses que té tan éxit la Religiö? La vida personal de grans homes que han brillat en determinades matèries que comunament es consideren d'alta cultura, és d'una grisor o limitació extrema.

Als humans, sers d'inteligència relativa i emotivitat major, ens calen relats per conduir-nos. I a més som còmodes i acomodaticis. L'esforç mental és una gimnàsia que pocs practiquen... i costa trobar-hi el gust. No tothom està disposat a provar-ho, o en té prou amb unes gotetes de res...

El pitjor menyspreu de qualsevol humà és no esforçar-se a comprendre els seus congèneres tan similars amb ell mateix.