19.11.06

Utopia

Senyor Ibáñez,
Em dic Natalia Rodríguez i estic realitzant un treball sobre la utopia, centrant-me en les utopies socials i polítiques. He fet un qüestionari per a afegir-lo a la part pràctica del treball, aquestes preguntes estan dirigides a persones que mantenen un blog actiu i que tenen cert domini sobre el tema. Estic segura que vostè compleix els dos requisits, ja que té molta experiència en la catosfera i, a més a més, és professor de filosofia. Li agraïria molt que participés en aquesta "enquesta" i respongués a les preguntes. Bé, copio aquí les preguntes; si té cap dubte pot posar-se en contacte amb mi via mail; espero que decideixi participar-hi perquè les seves respostes serien d'un gran interès. Mercès.
Reprodueixo les respostes de les dues últimes preguntes...
- Com a conclusió del treball vull parlar d’internet i els blocs com a exemples actuals d’utopies fetes realitat. Estaria d’acord amb el fet que crear-se un espai i publicar-ne continguts propis a la xarxa pot ésser una manera de fer realitat una utopia, és a dir, fer un espai que considerem perfecte?

Aquesta, disculpa, és la pregunta MÉS INTERESSANT que has formulat. Necessitaria escriure un assaig sencer de Blogologia per respondre-la. Fa tres anys que bloguejo i he escrit desenes de posts sobre això. Internet és l'invent més important de la història de la humanitat, més que la roda o la impremta. El ciberespai és un espai de comunicació real, obert, que permet la interconnexió entre els internautes fins a crear una intel·ligència col·lectiva (Vid. Pierre Lévy). La llibertat és inèdita, insòlita. Es produeix un mega-diàleg socràtic on cada link és una sinapsi en el Global Brain. La utopia d'una nova espècie: L'HOMO DIGITALIS. Autoedició sense jerarquies ni intermediaris. Veritable democratització de la informació. Ciberliteratura. L'autoria es difumina. La xarxa esdevé una perllongació del nostre sistema nerviós. Internet és una pròtesi bestial que eixampla el meu món i em fa ser digitalment. Bloguejo, ergo sum. La revolució que això suposa és impensable. Estem encara a les beceroles. El segle XXI és el segle de la definitiva digitalització de l'homo sapiens sapiens... Els pessimistes tenen por i proclamen una futura distopia o kakotopia. Personalment, fa tres anys que ho visc des de dins i només puc ser optimista. A mi internet m'ha canviat la vida.

- Si entenem internet com una utopia feta realitat, els seus aspectes negatius són conseqüències d’una utopia negativa o que són el preu a pagar per la llibertat d’informació?

L'únic "preu" que cal pagar és la factura mensual de la connexió a internet. La veritable utopia és que algun dia (com ja succeeix en alguns llocs) aquesta connexió sigui de franc i universal.

Potser l'únic inconvenient que podríem retreure-li a internet és que ens fa oblidar la realitat real, exterior, perquè la pantalla ens xucla i acabem vivint més en la virtualitat que en la realitat extrainternètica. Crea una addicció molt forta. Els blogs sobretot. I el Messenger en la generació dels nostres fills i alumnes. Algú ja parla de la Generació Blog. La informació a la xarxa corre transversalment, i això és bo. Les veus dels individus, la teva i la meva, s'emeten amb plena igualtat, la qual cosa no vol dir que totes siguin igualment escoltades. Els ciberlectors escullen allò que els mereix més credibilitat. El ciberlector ja no és un subjecte passiu (com el que mira la tele), sinó que cerca la informació (googleja) i crea continguts (blogueja). Aquest és el canvi de paradigma. Evolucionem cap a una nova era...

(Lamento haver estat tan taquigràfic. Et recomanaria la lectura dels arxius d'ENTRELLUM a partir de la cerca de paraules clau que t'interessin al cercador de la capçalera...)

Li envio les respostes i rebo el següent mail...
Moltes gràcies per respondre al qüestionari. Certament, m'agradaria enllaçar el treball amb el tema dels blogs i la catosfera, ja que són un tema actual i que cada cop pren més importància. Per cert, sí que sóc alumna de l'Enric Gil, ell és el meu tutor del treball i qui em va donar la idea d'enllaçar-ho amb els blocs, tots dos ja sabem perquè jeje, la veritat és que si no hagués estat per ell suposo que el treball estaria més coix d'informació i no hauria fet tanta recerca, però és que ell ja exigeix bastant! Bé, si li interessa ja sap que pot seguir el procés del treball a través del meu blog Utopia (una altra iniciativa de l'Enric), quan acabi, si està bé i val la pena, m'agradaria penjar-lo a internet, bé, només és una cosa que se'm passa pel cap.

En fi, moltes gràcies per col·laborar, ja sé que està força ocupat, així que no es preocupi per la llargada de les respostes, amb els seus posts ja em faig una idea de quin és el seu pensament.

Gràcies per tot!

Natalia

7 comentaris:

Natalia ha dit...

Gràcies per tot, Toni. Al final creareu un debat en xarxa sobre el tema, com seguiu així, si ho fem entre tots ja podré dir que el treball ha estat un èxit, perquè ara mateix ja acaba de superar totes les meves expectatives.

Cat ha dit...

Ets una mica contradictori no? Si res es pot canviar, -vol dir que res canviarà,- perquè emprenyar-se, amb la política, per exemple.

Nausicaa ha dit...

Em sembla molt interessant la seva opinió sobre la revolució dels blogs i d'internet en general. Realment és sorprenent com ha influit en la nostra vida i coincideixo a dir que ha estat un dels invents clau (no sé si tan com el més important) de la història de la humanitat. Personalment veig el món dels blogs com un punt de trobada de milers d'opinions en què pots anar enllaçant aquelles que van en una mateixa direcció o toquen un mateix entorn (dues coses que no sempre coincideixen, per sort); una mena de taberna dels Quatre Gats transportada a la nostra època. I no crec que Internet ens desconnecti del món real, al contrari: amb Internet podem saber què pensa molta gent, gent que forma part de la nostra realitat, i podem saber què passa, sovint amb més exactitud que quan explorem fora del ciberespai.
Moltes gràcies pel seu blog i les seves opinions, realment interessants.

Enric Gil ha dit...

Hola, Natalia i Toni:

En primer lloc, agraeixo a en Toni la citació del meu treball, que va ser un dels pioners sobre la catosfera (el vaig escriure ja fa dos anys). Si el tornés a escriure modificaria moltes coses, ja que és un mitjà multiforme en perpètua mutació. El lligam entre blogs i utopia va sorgir com a justificació d'un nou horitzó tecnoutòpic en una de les manifestacions més fecundes del ciberespai. Potser hauríem de començar a escriure una enciclopèdia blogològica per entendre el fenomen en la seva complexitat. No renego, però, de la meva hipòtesi de l'aristocràcia virtual, ja que en els blogs la comunicació és vertical i el bloguer té plens poders en el tractament dels usuaris: pot moderar comentaris (censurar-los, per tant), permetre'ls o simplement no acceptar-los, entre tantes altres coses. Assistim a una vertadera revolució, sí, potser la més gran de la història de la humanitat. El somni de la intel·ligència col·lectiva de la humanitat esdevé realitat en la blogosfera.

Per cert, tinc aturada la meva tesi sobre els blogs per excés de feina (docència a batxillerat i consultories diverses a la UOC). A veure si aviat la puc reprendre.

tonibanez ha dit...

Salutacions, Enric! Tens alumnes exemplars! A banda del teu treball d'investigació, també has estat pioner en l'ús dels blogs en l'ensenyament. Envejo els comentaris que et deixen els alumnes al teu blog de filosofia. Tots estem enfeinats, però això de l'Enciclopèdia Blogològica sona molt bé... Has de seguir amb el tema.

claudia ha dit...

quan he començat a llegir no m'ho podia creure! una noia que està fent un treball sobre els blogs?
el meu treball de recerca està enfocat cap a aquest tema, i vull intentar demostrar si els blogs podrien arribar a ser un nou mitjà de comunicació de masses.

m'ha semblat molt interessant l'entrevista-post que heu realitzat.

Sr. Ibañez, li faria res que esmentés el seu blog dins del meu treball i l'utilitzés com a mostra d'interactivitat entre blogger i visitant?
espero una resposta seva, i així saber la seva opinió.
Moltes gràcies, i salutacions.
clàudia

tonibanez ha dit...

Hola Claudia, cap problema perquè esmentis ENTRELLUM al teu treball. Si t'entretens a llegir els arxius, potser trobaràs algunes posts que et poden servir. T'aconsello que utilitzis el buscador que hi ha a dalt de tot en el qual pots posar-hi paraules clau que et portaran als posts concrets... Bona sort. Si vols m´s informació, envia'm un mail: tonibanez@hotmail.com